Sevärdheter i Stockholm

Stockholm erbjuder unika sevärdheter och det finns något för alla. De flesta museum har stora, ständiga utställningar, varvat med mindre, temporära utställningar. Här finns allt från Vin- och spritmuseum till museer med historietema och konstgallerier.

Vasamuseet

vasamuseetI Stockholm finns museer i världsklass. Det mest berömda och Sveriges mest besökta museum är Vasamuseet, beläget på natursköna Djurgården. Med ett komplett regalskepp från 1600-talets mitt så är ett besök på Vasamuseet som att kliva in i en tidskapsel från Sveriges stormaktstid. Vasamuseet passar hela familjen och såväl riktiga historienördar som yngre barn.

Den pedagogiska utställningen, späckade med föremål från skeppet förklarar detta världskända skepps plats i sin samtid. Man kan samtidigt passa på att lära sig den smått osannolika historien om bärgningen av Vasa, om skapandet av ett Vasamuseum och om den ständigt pågående konserveringen och forskningen om Vasa och dess tid.

En annan utställningen handlar om de människor som befann sig på Vasa den dag den sjönk, och tar sitt avstamp i de rester man funnit från dessa personer i samband med bärgningen. Givetvis finns det guidade turer på ett flertal språk samt en museishop där man kan köpa med sig souvenirer, böcker och annat smått och gott efter sitt besök.

Fotografiska

På senare tid har Fotografiska seglat upp som ett populärt alternativ till äldre och mer etablerade sevärdheter. Fotografiska är ett galleri som med sina temporära utställningar visar fotografi från världens mest kända fotografer, men även uppstickare och nybörjare har en plats här. Huset som inrymmer Fotografiska är beläget på Stadsgårdskajen på Södermalm i ett tullhus i jugendstil från 1900-talets början. Idag har man en sammanlagd yta på 5500 kvadratmeter för sina utställningar och fotografier.

Sedan öppningen i maj 2010 har fotografer som Annie Leibovitz, Lennart Nilsson och Helmut Newton haft utställningar här och varje år har man mellan 15-20 olika utställningar. Man erbjuder även kurser inom fotografi för alla nivåer samt föreläsningar och workshops. För företag och grupper erbjuds även event med fotoaktiviteter.

Skansen

Skansen är ett av Stockholms äldsta sevärdheter och kan bäst beskrivas som en kombinerad djurpark och utomhusmuseum. Här har man sedan slutet av 1800-talet samlat byggnader av olika slag från alla delar av Sverige för att ge de besökande en ögonblicksbild av en svunnen tid. På Skansen kan man ta del av tidstypiska förindustriella stadsmiljöer, bondgårdar och även en kyrka. Vid speciella tider på året arrangeras allt från allsång till julotta och dans runt granen på Skansen, vilket gör att besökande turister får ta del av svenska traditioner såväl som svenska miljöer.

Djuren som lever här är ett tvärsnitt av den skandinaviska faunan, både boskap och vilda djur. Här kan man träffa ugglor, älgar, vargar och brunbjörnar, men även höns, katter och grisar finns för de mindre barnen. Skansen har även ett akvarium i världsklass där en stor samling exotiska kräldjur samt småapor och insekter finns för allmän beskådan.