Restauranger i Stockholm

I Stockholm kan man finna allt från äldre, anrika restauranger som serverar det bästa från det svenska eller internationella köket till krogar med det senaste inom mattrender eller snabbmatsställen och food trucks. Klassiska restauranger som Riche, Operakällaren och Teatergrillen serverar svensk husmanskost alternerat med det finaste från det franska köket. Vid sidan av det svenska köket finns givetvis internationell mat från världens alla hörn. När man är trött på pizza, köttbullar och hamburgare kan man alltid prova på tjeckisk, etiopisk eller varför inte peruansk mat som alla finns representerade i utbudet!

Riche

Riche stockholmEn restaurang med anor är en underdrift om man beskriver restaurang Riche. På en av Stockholms absolut bästa adresser, där Strandvägen sammanstrålar med Birger Jarlsgatan, har detta franskinspirerade brasserie legat sedan fastigheten uppfördes 1893 och har därför över hundraåriga anor. Trots en konstant och ständigt pågående utveckling har man sin bas i den svenska husmanskosten och bevarar sitt arv från Sveriges mest berömda kock någonsin, Tore Wretman, väl. Klassiska rätter inkluderar därför köttbullar, Toast Skagen samt Biff Rydberg. Man har dessutom en tung vinmeny med över 850 väl utvalda sorter.

Riche erbjuder, förutom en genuin kulinarisk upplevelse, även musik med liveframträdanden och de senaste stjärnskotten på DJ-himlen. Under sommarmånaderna kan man lita på att Riche är ett av de mest pulserande uteställena, även i jämförelse med mer kända klubbar ett stenkast bort på Stureplan.

Matsalen/Matbaren

Beläget centralt i Bolinderska palatset i anrika Grand Hôtels lokaler, ligger dessa två restauranger som anses vara två av Sveriges bästa just nu. Matsalen blev redan år 2008 tilldelad en stjärna i den prestigefyllda Michelin-guiden och med tillägget ”rising star” var detta en tydlig markör för att nästa stjärna kunde vara på väg. 2009 fick man sin andra stjärna i Michelin-guiden medan enklare Matbaren fick nöja sig med en stjärna. Detta torde nog vara tillräckligt för krögaren och kocken Mathias Dahlgren att vara stolt över.

Matsalen är den exklusivare delen och Matbaren har ett något enklare utförande. Båda har vunnit Dagens Nyheters pris, Gulddraken, i kategorierna Lyx och Mellan. Matsalen presenteras som en modern, gastronomisk restaurang medan Matbaren är en modern bistro. Man baserar sin matlagning utifrån säsongens bästa råvaror och har en naturlig och diskret framtoning.

Djuret

Beläget i unika lokaler i Gamla Stan är restaurang Djuret lyxkrogen Leijontornets bakficka. Namnet kommer från det i Sverige unika konceptet att man använder styckningsdetaljer från ett djur åt gången, oftast ett nytt djur per vecka. Detta gör att menyerna känns sammanhållna men ändå varieras oftare än andra restauranger och att ett ekologiskt förhållningssätt till köttätande kan uppnås. Man försöker även att använda strikt ekologiska och närproducerade råvaror. Lokalerna är mysigt inredda och påminner ömse om franska jaktslott, ömse om en exklusiv charkdisk. Maten som serveras kan bäst beskrivas som köttcentrerad, rustik och rejäl.

Till maten väljer man med fördel dryck från Leijontornets välförsedda vinkällare, som råkar vara en av Sveriges största. 2014 fick man även tre stjärnor från distingerade World of Fine Wines och blev dessutom utnämnd till att ha bästa Champagne-lista i Europa.