Så gör du en resebudget som håller

Ingen resa är den andra lik. Därför kan ingen resas budget vara identisk med en annan. I planeringsstadiet finns det dock möjlighet undvika trista överraskningar.

När drömmarna är stora men menen är små kan det vara svårt att ordna en realistisk resebudget. Här är våra bästa tips för att inte överskrida dina ekonomiska begränsningar på resande fot.

Att leva i lyx eller spara slantarna?

Inför en resa är det viktigaste att göra upp en plan. Ger du dig ut på ett längre spontanäventyr kan du omöjligen veta hur stor budget som behövs. Då är det lätt att få slut på pengar innan du får slut på resa.

Rannsaka dig själv innan du ger dig av – vilken levnadsstandard tänker du dig? Är tanken att bo på det billigaste vandrarhemmet kan du kanske besöka fler länder. Vill du istället bo all-inclusive kanske det är bra att hålla sig inom en särskild provins.

Det viktigaste är att du är realistisk när du analyserar dina krav. På så sätt undviker du obehagliga överraskningar på resande fot.

Tips! Vid en allt för plötsligt avgift kan det vara svårt att hålla sig till budgeten. Ett bra sätt att undvika en nödsituation kan vara att ta ett mindre lån. På så sätt kan du resa utan stress, även om olyckan skulle vara framme.

Var påläst om ditt resemål

Hur en realistisk resebudget ser ut är olika för alla – främst avhängt destinationen.

En stor del av resans utgifter kommer tveklöst att vara mat. Därmed kan det vara bra att kolla upp vad lokala restauranger serverar till vilket pris. Vad en genomsnittlig lunch kostar i Bangkok är väldigt annorlunda mot vad en skulle få betala i Stockholm.

Tänk även över diverse transportmöjligheter. Lokaltrafiken utomlands varierar mycket i pålitlighet. Är kutymen att åka taxi överallt kan det bli kostsamt, medan ett tunnelbanekort och regelbundna avgångar lönar sig i slutändan.

Landmärken, turistattraktioner och vackra utsikter är självklarheter att besöka i ett främmande land. Men alla är inte gratis. Kolla därför upp innan vad du vill se och vad det kostar att se det. Kanske kommer du undan gratis. Annars kan det vara bra att plocka ner några besök från sin bucketlist.

De dolda avgifterna – spara där du kan

Försäkringar låter alltid lovande. Dock har du ofta redan täckt av försäkringar som du inte vet om. Visste du till exempel att användandet av betalkort från Visa och Mastercard ger en egen reseförsäkring? Dessa kan bland annat täcka återbetalning, sjukdom eller skada samt bortsprunget bagage.

Att köpa resebyråns försäkring är därför inte alltid nödvändigt. Kika på vad du har för försäkring och villkor sedan tidigare, innan du investerar i dyra försäkringar. Det gäller både resebyråer och flygbolag-

Framförallt flygbolag kan vara ekonomiska svarta hål. Här är några snabba påminnelser inför ditt bokande:

  • Betala inte för extra bagage – det nödvändigaste tar sällan stor plats.
  • Boka inte plats på planet – du har redan en biljett.
  • Köp inte till någon mat ombord – det finns alltid ett större, billigare och bättre utbud utanför planet.