Resa i Stockholm

Stockholm är en stor och underbar stad att bo och verka i men eftersom den är så tätt befolkad lider staden ofta av trafikförseningar och genomfart som påverkar biltrafiken på ett negativt sätt. Det är också en av anledningarna till varför kommunal trafik från centralen är smidig att använda. Särskilt när det gäller tunnelbanan eftersom det inte sker förseningar lika ofta om du åker mellan de olika stationerna. T-centralen är också en knutpunkt för all lokaltrafik i staden, vilket är bra att veta. Kollektivtrafiken är inte bara bra för de dagliga pendlarna. Även turisterna drar nytta av den för att ta sig mellan sevärdheterna.

Tvärbanan och pendeltågen

När du reser i Stockholm märker du snabbt att tunnelbanan är både snabb och smidig och du tar dig genom innerstaden utan krångel jämfört med pendeltågen som ofta har strul på spåren, särskilt under vintertid. Du kan även åka med tvärbanan om du rör dig i innerstaden och detta är också ett smidigt sätt att resa på eftersom avgångarna är många. Men om du skulle råka bo utanför innerstaden och behöva åka buss och pendeltåg brukar förseningar tyvärr vara ett faktum.

Även om bussarna är mer pålitliga än pendeltågen är de ofta överfyllda och på sommaren kan de bli väldigt varma och obekväma. Du kan även behöva stå upp eftersom det inte finns tillräckligt med sittplatser och samma sak rör även pendeltågen eftersom så många människor pendlar till och från Stockholms innerstad för arbeten och studier. SL, som bedriver all kommunal verksamhet i staden, har dock lyckats relativt bra med att hålla kommunaltrafiken igång och de är duktiga på att informera om förseningar.

Res med båt

Något som du kanske inte visste om lokaltrafiken i Stockholm är att du kan resa till och från flera platser med båt, och det är faktiskt väldigt populärt bland människor som bor i staden. Du kan ta en båt precis som om du skulle hoppa på pendeltåget och SL-kortet fungerar på samma sätt även på båtarna. Du kan exempelvis ta en pendelbåt från Slussen som går till Djurgården och det är inte bara smidigt utan också väldigt trevligt eftersom man har en vacker utsikt över sevärdheter som Vasamuseet.

Stockholm är en stor stad men själva stadskärnan är relativt liten jämfört med många andra städer och det är också en av anledningarna varför den är så trafikerad. Staden växer med över 40 000 personer varje år. Det är inte en stad man vill köra bil i eftersom kötiderna kan vara otroligt långa, men om man åker kommunalt fungerar det faktiskt väldigt bra över lag. Det finns dessutom flera olika alternativ att välja mellan. Ibland kan man välja buss istället för pendeltåget och vice versa.