Låna pengar till renovering

Nytt kakel i badrummet, helrenovering av köket eller bara nytt golv i vardagsrummet. Att renovera och fräscha upp sin egen bostad är väldigt vanligt bland både de som planerar att behålla sin bostad över längre tid och de som tänkt sälja bostaden inom en snar framtiden. En renovering innebär nämligen inte bara att du får ett nyare och förhoppningsvis finare och fräschare hem utan kan också vara ett sätt att öka bostadens värde.

En renovering ökar värdet på bostaden

Genom att renovera kan värdet på bostaden öka med betydligt mer än vad renoveringen kostar att genomföra. Enligt en undersökning som Hemnet gjorde 2012 så är det en renovering av badrummet det som ökar värdet på både bostadsrätten och villan allra mest och strax därefter kommer renovering av köket. I artikeln noteras också att ju närmre försäljning en renovering har skett desto större skillnad i försäljningspris än om en renovering inte har skett.
renovera-i-stockholm

ROT-avdraget gör det billigare

Sedan 1 januari 2016 får du som anlitar arbetskraft för att renovera villa eller bostadsrätt tack vare ROT-avdraget dra av 30% av arbetskostnaden. Något som ska nämnas är att avdraget inte täcker materialkostnader och endast gäller upp till 50 000 kr/år.

ROT-avdraget är till stor del till för att minska mängden hantverksarbeten som sker med svart betalning men också för att ge fler människor chansen att renovera sina hem utan att det kostar en förmögenhet. Det här kan du dra nytta av då ROT-avdraget ökar chanserna för att du på lite längre sikt ska tjäna pengar på din renovering.

Finansiera en renovering genom att låna pengar

Det finns olika sätt att finansiera en renovering på och att låna pengar är ett av de vanligaste. Att låna pengar till en renovering kan ske genom att du lånar pengar utan säkerhet eller genom att du höjer ditt befintliga bolån.

Att låna pengar utan säkerhet innebär att du inte använder någon egendom som din bostad eller bil som säkerhet för lånet. Det här kan innebära en högre ränta men också en större frihet då du själv väljer hur och när du betalar tillbaka lånet. Har du exempelvis planerat en försäljning av bostaden inom en snar framtid så det vara en god idé att låna pengar utan säkerhet.

Har du redan ett bolån på bostaden finns det sannolikt en möjlighet för dig att värdera upp bostaden (höja bolånet) och använda de extra lånade pengarna till att göra en renovering. Det här ett bra alternativ så du använder vinst du skulle fått vid en försäljning till att ytterligare höja marknadsvärdet på bostaden.