Grekisk mat

Är du en av dem som uppskattar grekisk mat? Då är du knappast ensam. Det grekiska köket är ett klassiskt medelhavskök som på många sätt påminner om bland annat det italienska köket och det turkiska köket. Dock kännetecknas ofta det grekiska köket av rätter som grillat kött på spett, tzatziki och den världskända rätten moussaka. Nedan ska vi titta lite närmare på grekisk mat och dess historia. Vi ska även gå igenom några av kökets mest klassiska råvaror.

Grekisk mat och dess historia

Det grekiska köket har faktiskt inte ändrats särskilt mycket under de senaste århundradena. Landets matkultur har rötter från den bysantinska tiden (år 395-1460) men under årens gång har köket influerats en hel del ifrån bland annat Turkiet och länder i Mellanöstern. Det grekiska folket har alltid lagt stor vikt vid att använda färska och högkvalitativa råvaror, såsom grönsaker, fisk och örter, när de lagar mat. Ofta har de valt att odla egna råvaror på sin egen gård, vilket är något de fortfarande gör, särskilt ute på landsbygden.

Fisk – en central del i det grekiska köket

Grekland är ett land som består av en hel del öar. Därför är det inte särskilt konstigt att mat från havet spelar en central roll när det gäller grekisk mat. Ofta serveras fisk (eller annat kött) gärna grillad som huvudrätt tillsammans med till exempel potatis eller bröd. Innan eller tillsammans med huvudrätten serveras dessutom mindre rätter som kallas för mezé. Denna plockmat kan ses som en motsvarighet till Spaniens tapas och består av till exempel fetaost, små piroger och olika sallader.

Här kan du äta grekisk mat i Stockholm

Det finns mängder av grekiska restauranger i Stockholm, så om du är sugen på att uppleva lite grekisk matkultur är dina alternativ många. En av de kanske mest kända och prisbelönta grekiska restaurangerna i Stockholm är Greken på Hörnet som ligger i Södermalm. Här kan du njuta av krämig tzatziki tillsammans med klassiska grekiska rätter i en fantastisk miljö. Vid Nytorget hittar du den mysiga greken Faros med sin inbjudande miljö och sina trevliga anställda. På menyn samlas traditionella grekiska rätter och även flera vegetariska alternativ.

Om du är ute efter en kvarterskrog kan Kouzina på Valhallavägen (Karlaplan) vara ett alternativ för dig. Här samlas alltifrån barnfamiljer till kollegor och stammisar när skymningen lagt sig över staden och på somrarna fylls restaurangens uteservering snabbt upp. Restaurangen Mykonos Taverna lever verkligen upp till sitt namn och bjuder på en äkta greklandskänsla både när det gäller miljö, musik och mat. Vill du inte äta på restaurangen kan du självklart även beställa avhämtning. Stockholm bjuder helt enkelt på mängder av trevliga grekiska restauranger.